Hegesztőgépek

Ádám és Ádám Kft

Tudja e, ...

hogy mi a bevontelektródás hegesztés?

Ez egy nagyon egyszerű és megszokott hegesztési mód. A hegesztési ív az elektróda (pálca) és a munkadarab között jön létre. Az ív által létrehozott magas hőmérséklet hatására az elektróda és a munkadarab megolvad, így létrejön maga a hegesztés. A hozaganyagot meg kell védeni, el kell szigetelni a környezetben lévő oxigéntől. Hegesztés közben ezt a védelmet az a gáz biztosítja, ami az elektródát borító réteg elégése során képződik. A hegesztési varrat kihülése alatt a védelmet a varraton hátramaradt salak végzi el. Ezután a salakot eltávolítjuk.

Számos fajtája létezik a bevont elektródáknak: Rutilos, bázikus, cellulózos, savas és ezek keverékei.

Az elektróda bevonata - fontos a hegesztési folyamat stabilitása miatt
- függ a hegesztendő anyag összetételétől
- meghatározza a salak jellemzőit, a hegesztés minőségét és az elvégzett munka eredményét

Elektróda típus Tulajdonságok Hegesztési sebesség Használat Megjegyzés
Rutilos Nagyon stabil hegesztőív Átlagos Nem megfelelő vastag acélokhoz Sok salak, könnyű használat, rossz leolvadás
Savas Stabil ív Lassú Nem megfelelő vastag acélokhoz Sok salak ,könnyű használat, könnyű leolvadás
Bázikus Nagy teherbírás, tartósság Átlagos Megfelelő vastag anyagokhoz, és masszív varrat kialakításához Professzionális munkákhoz, gondos tárolást igényel
Cellulózos Mély beolvadás, tartósság Átlagos Vastag acélhoz nem megfelelő, csőhegesztéshez ajánlott Kevés salak


Az egyenáramú hegesztéssel rendkívül stabil és szabályos varrat készíthető, akár alacsony áramerősségnél és szokatlan pozíciókban is. Az elektródák és a hegesztés polaritásának megválasztása mindig az aktuális munkától függ. Az elektródák csomagolásán található információk segítséget nyújtanak a választásban. Megfelelő TIG pisztoly és gázreduktor használatával a TIG hegesztési mód is lehetővé válik. Ebben az üzemmódban az ívgyújtás érintéses módon történik, kivéve a felsőbb kate-góriás invertereknél, melyeknél megoldott az emeléses (LIFT) gyújtás is.