Hegesztőgépek

Ádám és Ádám Kft

Tudja e, ...

hogy mi az AWI (TIG) hegesztés?

TIG hegesztési mód esetén a hegesztőív a munkadarab és a wolframelektróda között képződik. A hegesztendő felület, az ív és az elektróda védelemre szorul a levegőben lévő szennyeződésekkel szemben. Ezt a védelmet a hegesztőpisztolyból kiáramló nemesgáz (Argon) biztosítja. A TIG hegesztés kétféleképpen történhet: hozaganyaggal vagy anélkül. Amikor hozaganyagot használunk, oda kell figyelnünk arra, hogy az megfelelő és kompatibilis legyen a hegeszteni kívánt munkadarabbal (acél, rozsdamentes acél, alumínium, stb).

A TIG hegesztés tiszta és salakmentes. A beolvadás tökéletes, és szabályos a varrat. Nincs szükség hegesztés után a varrat csiszolására, tisztítására.

Az Argon védőgázos hegesztést sokféle fémhez használják:
- DC hegesztésnél: acél, rozsdamentes acél, réz
- AC hegesztésnél: alumínium és más könnyűfém ötvözetek
Egyes hegesztőgépek rendelkeznek úgynevezett PULZÁLÓ funkcióval, melynek birtokában jobb minőségű hegesztés és szebb hegesztési varrat létrehozására képesek.


Elektróda Színe Felhasználás
Wolfram Cérium-oxid Szürke Univerzális
Tiszta Wolfram Zöld/Kék Aluminium és könnyűfémek, ötvözetek
Wolfram Thorium-oxid Piros Acél, rozsdamentes acél, réz


TIG hegesztési módban (akár AC, akár DC üzemben) a magasfrekvenciás gyújtás (HF) arra szolgál, hogy használata esetén elkerüljük az érintkezést a munkadarab és az elektróda között. Az alacsonyabb árfekvésű TIG inverterek emeléses gyújtással (LIFT) rendelkeznek. Ez kicsit lelassítja a hegesztési folyamatot.