Hegesztőgépek

Ádám és Ádám Kft

Tudja e, ...

hogy mire jó a váltóáramú hegesztés?

A hagyományos hegesztőtranszformátorral történő DC egyenáramú hegesztésnél az egyenirányító a hegesztőív rezgését/remegését eredményezi, ez rossz minőségű hegesztési varrat létrehozásához vezet. Ezzel szemben a hegesztőinverter egyenletes, stabil teljesítményt biztosít, ezáltal jobb hegesztőív létrehozását teszi lehetővé. Az inverter sokkal magasabb frekvencián dolgozik (50-100 KHz).

AC Váltóáramú- hegesztés.
A hagyományos hegesztőtrafók ebben az üzemmódban 50/60 Hz frekvencián dolgoznak, ez a rezgésszám nem garantálja a stabil ív kialakulását. Ezzel ellentétben az AC inverter 80-200 Hz közötti négyszögjelet hoz létre, így csökkenti a pozitív-negatív félhullámok intervallumát, több erőt és stabilitást adva ezzel az ívnek. Ez a plusz/mínusz ciklus tetszés szerint beállítható és a felhasználó rendelkezik felette aszerint, hogy milyen mély beolvadást szeretne elérni a lehető legtisztább varrat létrehozásához.

FIGYELEM!
Az AC négyszögjelű inverterek alumínium és más könnyűfémek TIG hegesztésére használatosak. Az alumíniumon kialakult oxidréteg olvadáspontja sokkal magasabb, mint a tiszta alumíniumnak, ezért ennek könnyű hegesztését csak váltóáramú (AC) hegesztési mód teszi lehetővé.